Tormore

In 1958 was Tormore een van de eerste nieuwe distilleries die gebouwd werd tijdens de naoorlogse whisky boom. De distillery is ontworpen door een beroemd architect (in de UK althans), Sir Albert Richardson (1880-1964). Zijn stijl combineerde neoclassistisch en modern. In 1986 werd de distillery op de lijst beschermde gebouwen (listed buildings) geplaatst, terwijl het nog geen 30 jaar oud was.

De Tormore distillery ligt in hartje Speyside, aan de rand van het Cairngorms National Park. In dit park ligt een aantal van de hoogste bergen en grootste oerbossen van de UK. De bergen waren inspiratie voor de naam, in Gaelic betekent Torra Mhòir de grote heuvel.

Tormore distillery haalt water uit de Achvochkie Burn, die langs de distillery in de richting van de Spey rivier stroomt. Het water stroomt door hei en turf en door het graniet van de bergen voordat het de distillery bereikt.

De Tormore distillery is eigendom van Pernod Ricard. Pernod is ook eigenaar van o.a. Aberlour Distillery, Longmorn en Strathisla. De whisky van Tormore wordt vooral gebruikt in de blends van Pernod (Ballantines, Chivas Regal). Recent werden twee nieuwe distillery bottelingen gelanceerd, een 14Y en een 16Y.

Cask programma

Tormore 1995 – cask #20277

Tormore 1995 - cask #20277 - dist. 13/9/95 - ABV 53,3% - 204 Ltr.