Nieuws

17 april 2016

Nieuwe aanwinst: Craigellachie

Craigellachie 2009

We vonden een prachtig vat Craigellachie, het is een first fill bourbon hogshead gestookt op 21 april 2009. Vaten ouder dan 5 jaar proeven we altijd voor we ze aankopen, zo ook deze. Alles wat je van Craigellachie mag verwachten vind je terug: sulphury, aards, meaty en een zoete laag. Mooi gelaagd en mooi in balans, een uitstekend vat. Meer informatie over de Craigellachie Distillery en cask #900476 vind je hier: http://www.casqueteers.com/craigellachie/

 

Springbank fresh sherry cask #107 gebotteld

In december 2015 kochten we twee vaatjes Springbank, een fresh sherry cask (#107, dist. 17/05/1996) en een fresh rum cask (#247, dist. 31/05/1996). We besloten de sherrycask direct te bottelen en de rumcask verder te laten rijpen. Op woensdag 30 maart 2016 was het eindelijk zover: een pallet Springbanks werd afgeleverd bij Willem! Anderhalve week later zijn de flessen al weer verdeeld naar de mede-eigenaren. De Springbank 1996 krijgt veel positieve waardering en de mailbox loopt vol met verzoeken uit binnen- en buitenland of er nog een fles gekocht kan worden. En wat een heerlijk idee dat er nog een Springbank 1996 in Schotland ligt te rijpen…

 

 

Overpeinzingen
De etiketten op onze bottelingen blijken voer voor discussie en vallen niet bij iedereen in de smaak. Ook in alle feestelijkheden rond de Springbankbotteling kwam er een discussie los over de etiketten. Vooral wordt duidelijk dat we verschillend zijn, verschillend naar zaken kijken en er verschillend over denken. Wat is onze denklijn over de etiketten? De uitgangspunten die we gaandeweg geformuleerd hebben zijn: herkenbaar, niet kostenverhogend, het idee moet lang mee kunnen en het verhaal moet kloppen met de whisky.

Wat ons trekt en raakt in whisky, wordt ook bepaald door de mensen van de distilleerderijen. Zeker bij de kleinere, nieuw startende distilleerderijen zie je dat de passie om kwalitatief goede whisky te maken de belangrijkste drijfveer is. Niet alleen in Schotland met Strathearn, Isle of Harris, Ballindalloch, Annandale, etc maar ook onze eigen Zuidam in Baarle Nassau. Heb je Patrick van Zuidam horen praten over zijn vak, dan weet je dat daar nooit een slechte whisky vandaan zal komen.

Zoals je vaak hoort: het geld moet niet naar de marketing, maar naar de productieafdeling. Investeren in kwaliteitsverbetering in plaats van naamsbekendheid. En deze drive die we nadrukkelijk signaleren bij de kleinere en nieuw startende distilleerderijen, is voor ons de sleutel geworden in de zoektocht naar het labelmotief. Dus zijn we op zoek naar mensen die met een even grote passie en betrokkenheid bezig zijn hun levensdroom te vervullen. Veel van deze gepassioneerde mensen vind je in de wereld van de kunst: schilders, dansers, muziekanten en beeldhouwers. Mensen die op hun gebied de beste ambachtelijke kwaliteit willen leveren. En net als wij praten zij over de kwaliteit van hun werk, door te spreken over de verschillende lagen die je in hun werk aantreft. Dat ziet zowel op belichting, aankleding, geluid en decor bij performances, als in de bedoeling van een stuk. De bedoeling die je pas bij herhaling kunt ontdekken. Zoals bij ons de gelaagdheid in de smaak na de eerste slok langzaam in de mond loskomt.

Voor ons voldoende reden om te besluiten dit tot het leidende thema van onze eigen flessen te maken. En zoals altijd bij passie en betrokkenheid: het moet reacties oproepen. Nou, dat deed het. Het Clynelish label was voor sommigen een paar lekkere billen. Anderen zagen de vrouw geëxploiteerd als lustobject. Weer anderen herkenden in de poses terecht de tekeningen (naaktstudies) van de beroemde tekenaar en schilder Mathisse. Ieder ziet wat anders, ieder oordeelt anders. Is dat erg? Het etiket op de Springbank 1996 is van de voorstelling Mirror Mirror van Conny Janssen Danst. Mirror Mirror werd uitgevoerd in de Onderzeebootloods van de voormalige RDM, in de haven van Rotterdam. De recensies van Mirror Mirror:

Trouw (5 sterren): Emotionele, intuïtieve dans in een karkas van staal en beton […] Wat een mooie, troostrijke voorstelling.

Cultuurbewust.nl (4 sterren): Conny Janssen Danst verleidt op spetterende wijze met MIRROR MIRROR.

LiveLikeTom: Als Rotterdam een visitekaartje van haar cultuurbeleid moet afgeven, dan is Mirror Mirror het uitverkoren pleidooi voor meer kunst- en cultuurbudget: als we meer van dit soort dingen kunnen maken in Rotterdam, dan zetten we de toon voor de rest van Nederland.

 

nieuws
About adri