Miltonduff 2009

De Miltonduff distillery is in 1824 opgericht op de landerijen van de Pluscarden abdij. In de Pluscarden abdij werd bier gebrouwen en Miltonduff is naar verluid de wettige voortzetting van een illegale stokerij. Er waren veel illegale stokerijen in de omgeving doordat water en gerst overvloedig aanwezig waren.

Miltonduff ligt iets ten zuiden van het plaatsje Elgin en is een echte Speyside distillery. Aan het einde van de 19e eeuw (1889-1891) bezocht Alfred Barnard alle stokerijen die in het Verenigd Koninkrijk te vinden waren. Hij tekende zijn ervaringen op in het boek The Whisky Distilleries of the United Kingdom. Van zijn bezoek aan de Miltonduff distillery maakte hij een uitgebreid verslag, voorzien van twee tekeningen. Deze zijn hiernaast te zien.

Sinds 1986 is Miltonduff eigendom van Allied, tegenwoordig onderdeel van Pernod Ricard. Het grootste deel van de Miltonduff whisky wordt gebruikt in blends, het is een belangrijk bestanddeel van de Chivas Regal blend. Het profiel van Miltonduff is bloemig en bevat vaak ook gedroogd fruit, honing en fudge.

Het water dat Miltonduff gebruikt komt sinds de oprichting uit de Black Burn, de bron daarvan ligt bij Pluscarden abbey. Het waterrad op de foto zorgde vroeger voor aandrijving van de ‘rummager’ in de still. Draaiende kettingen op de bodem van de still zorgden ervoor dat vaste deeltjes in de still niet verbranden door de vuur onder de stills.

Miltonduff heeft momenteel zes stills. De ‘lyne arm’ bovenop de stills buigt scherp naar beneden, de spirit is daardoor olieachtig en robuust.

Caskprogramma

Miltonduff 2009 – cask #900068

Miltonduff 2009 - hogshead #900068