casQueteers

Doe mee!

Mede eigenaar worden van cask
Liefhebbers kunnen intekenen op een deel (of delen) van een vat whisky. Een overzicht met beschikbare cask programma’s is te vinden in het menu. Wil je intekenen op een deel stuur dan een bericht naar info@casQueteers.com In de caskadministratie en op de website wordt het deel (of de delen) op je naam geregistreerd. Van onze penningmeester Willem Velthuizen ontvang je vervolgens een email met de betaalgegevens. Na ontvangst van de betaling ben je officieel mede eigenaar van het vat en daar ontvang je een certificaat van. Dat is de start van de ontdekkingsreis, want ons plezier zit in het proeven hoe de whisky zich ontwikkelt!

Gestart in 2011 met een vaatje Bunnahabhain 1986 en vijf deelnemers. Inmiddels zijn er ongeveer 200 deelnemers die met elkaar 40 casks bezitten. De deelnemers komen uit Nederland, Belgie, Engeland, Zweden, Hong Kong en Duitsland.

Avontuur

Doel

Het doel van de casQueteers is om met een select gezelschap liefhebbers te leren en te genieten van de ontwikkeling tijdens de rijping en uiteindelijk onze eigen whisky te bottelen. Dit betekent: zelf het vat kiezen, regelmatig proeven hoe de whisky zich ontwikkelt en gezamenlijk besluiten wanneer ‘ie optimaal is voor botteling. Voor het samenstellen van een mooi portfolio en het zorgen voor nieuw aanbod is het ook belangrijk dat we kennis over en een netwerk met de distilleries verder opbouwen. En: je eigen whiskyvat is natuurlijk een prima reisdoel als je in Schotland bent (of een goede reden om daar naar toe te gaan)!

Uitgangspunten

Avontuur, plezier, vrijheid en topkwaliteit
Dat zijn de kernbegrippen van de casQueteers. De aanpak is gebaseerd op een beperkt aantal deelnemers per vat waardoor we rondom de periodieke casksamples een Nosing&Tasting kunnen organiseren. Een gezellig samenzijn, waarbij we genieten van de casksamples, discussieren over de ontwikkeling van de whisky, er proefnotities van maken en samen besluiten of de cask nog verder gaat rijpen of dat ie gebotteld wordt. En dat doen we natuurlijk in een prettige omgeving met de mogelijkheid te overnachten.

Elke casQueteer bepaalt zelf in welke cask(s) hij wil participeren en voor welk deel. Er is geen verplichte deelname. Als casQueteer mag je zelf ook casks aanbieden. We werken daarbij volledig transparant, zonder toeslagen of extra kosten: de totale kosten van het vat worden door de deelnemers in dat vat betaald en niets meer dan dat.

Kosten

Kosten
Bij de casQueteers betalen we alleen de werkelijke kosten van de whisky, zonder toeslagen en extra kosten. En verder niets, waarbij je zelf bepaalt in welke cask(s) je deelneemt en voor welk deel. De totale kosten voor een cask bestaan uit twee delen: het eerste deel is de aanschafprijs, het tweede deel bestaat uit de invoerrechten (accijnzen), BTW, bottelkosten en transportkosten.

De aanschafprijs van een cask is vooraf bekend en wordt doorgerekend naar de intekenprijs per deel. Behalve de aanschafprijs van de cask moet op termijn (na het bottelen) ook rekening gehouden worden met het tweede deel: invoerrechten, BTW, bottelkosten en transportkosten.

De totale uiteindelijke kosten inclusief invoerrechten zijn afhankelijk van het aantal jaren dat de cask nog mag rijpen in Schotland. Jaarlijks verdampt ongeveer 2% van de inhoud van de cask, het ABV% daalt jaarlijks met ongeveer 1,5%. De exacte hoeveelheid flessen en het ABV% zijn vooraf bij benadering te berekenen. Omdat de accijnzen per liter alcohol worden betaald, zijn de exacte kosten pas na het bottelen definitief bekend.

Vooraf kan dus een goede benadering van de kosten per fles gegeven worden. De berekening wordt met de wisselkoers van het Engelse pond en de huidige belastingtarieven gemaakt. Hoe de wisselkoers en de belastingtarieven zich in de toekomst ontwikkelen is onzeker, dat kan zowel gunstig als ongunstig uitpakken. Dit is met name een belangrijke notie voor casks die nog een aantal jaren in Schotland liggen om te rijpen.

In het kort

1. Uitgangspunt is de ontdekkingstocht en het plezier, kortom de liefhebberij. Er zijn geen commerciële bedoelingen. Het is voor commerciële partijen wel mogelijk te participeren in de aanschaf van een vat.

2. De prijzen van de aangeboden caskprogramma’s zijn transparant en worden zonder opslagen/toeslagen verdeeld over de deelnemers in dat vat (we betalen alleen de werkelijke kosten). We maken zowel de aanschafkosten als de uiteindelijk verwachte kosten inzichtelijk.

3. Bij de periodieke proeverijen proeven de eigenaren de voortgang van de rijping van het vat. Zij bepalen gezamenlijk wanneer het vat klaar is om gebotteld te worden. Mocht je niet bij de proeverij aanwezig kunnen zijn dan sturen we graag een sample toe.