Ballindalloch

De distillery ligt op het landgoed van Ballindalloch Castle, sinds de 16e eeuw in eigendom van de familie macPherson-Grant. Aan de rand van het landgoed lag een vervallen boerderij uit 1820, die is omgebouwd tot distillery. Op 25 september 2014 werd de eerste cask afgevuld.

Single Estate Distillery. Concerto barley wordt van eigen landbouwgrond geoogst. Water komt uit zeven bronnen op de berg naast de distillery. Residu van het distilleren wordt gevoerd aan de Angus kudde, die weer voor de mest zorgen. Alles komt van het landgoed, vandaar Single Estate Distillery. De barley wordt opgeslagen in de grote silo’s op de berg langs de weg naar Granttown on Spey.

De familie macPherson-Grant is niet onbekend met distilleren. Eén van de voorouders, George macPherson-Grant was cofounder van de Cragganmore distillery. De spirit safe die Ballindalloch gebruikt komt van oorsprong uit de Cragganmore distillery.

De eigenaren streven qua profiel een wat zwaardere en kruidige ‘after dinner dram’ na. De wormtubs zijn aan de buitenkant goed te zien en die dragen bij aan een zwaardere spirit. Bij het destilleren zorgt men dat het koper van de ketels zo min mogelijk oxydeert, dat zorgt voor extra spiceyness. Voor de inrichting van de distillery (en het proces) heeft de familie hulp ingeroepen van Charlie Smith, voormalig distillery manager van Talisker. Charlie was met pensioen, maar deze kans wilde hij niet missen.

Per jaar worden 30 casks aangeboden in het private cask program. Wij vulden onze twee casks, #388 en #389.

Cask programma

Ballindalloch 2015 – first fill bourbon barrel #389

Ballindalloch 2015 - cask #389 - dist. 30/7/15 - ABV 63,5% - 203,4 Ltr.

Ballindalloch 2015 – first fill bourbon barrel #388

Ballindalloch 2015 - cask #388 - dist. 30/7/15 - ABV 63,5% - 198,8 Ltr.